Siapa itu Dr. Mohd Asri?

Dr. Muhammad Asri

 Muhammad Asri dengan kelantangan dan kebakhilannya

Dalam rangka membela Shaykh Rabee’ bin Haadee al-Madkhalee, Ustaz Abu Farouq Rasul Bin Dahri (tokoh salafi asal Malaysia) memberi kuliah mengenai ucapan Dr Mohd Asri (Ulama Malaysia) yang menuduh Shaykh Rabee’ sebagai Khawarij.Ustaz Rasul memperlihatkan keta’ssuban Dr Asri terhadap tokoh-tokoh Ikhwanul Muslimin, di mana Dr Asri lebih banyak berhujjah dengan emosi, tanpa hujjah dan dalil konkrit.

Ustaz Rasul juga mengatakan bahwa Dr Asri tidak memahami apa itu Khawarij, tidak pula mengenali siapa itu Shaykh Rabee’.

Karena orang yang mencintai Ahlus Sunnah, akan mencintai Shaykh Rabee’.

Bak kata Shaykh Al-Albani, “Ketahuilah, barangsiapa mencintai Shaykh Rabee’, maka dia mencintai Sunnah. Dan barangsiapa membenci Shaykh Rabee’, maka dia membenci Sunnah.”

Pada ketika lain, Shaykh Al-Albani berkta, “Sesungguhnya mereka berdua (Shaykh Rabee’ dan Shaykh Muqbil) adalah pengibar bendera Ahlus Sunnah wal Jama’ah.”

Hayatilah rakaman video ini dengan hati yang terbuka

1

2

3

4

5

6

3 Comments

 1. Dr MAZA (Mohd Asri Zainul Abidin), Mufti Perlis Dar us-Sunnah, bukan Wahhabi tapi Salafi aliran Ikhwan Muslimin (IM), sedangkan Ustaz Rasul Dahri (asal Singapura, pernah mengajar di Muhammadiyah tapi diarah keluar kerana tidak sebulu dengan pimpinan Muhammadiyah disana, kini menetap di Johor, Malaysia) adalah Salafi aliran Wahhabi. Aliran IM ini berakar umbi dari koloni Ikhwan di lembah Najd Arab Saudi yang mana di anjur oleh Wahhabi untuk dididek dan dimanipulasi dan kemudian dikhianati oleh Wahhabi/Saudi semasa kempen politik Saudi dulu yg menjatuhkan kerajaan Islam Uthmaniyah Turki. Jadi IM menjadi ‘hantu yg ditakuti’ oleh Wahhabi. Lagipun Sykh Rabeei Al-Madkhali adalah guru kepada ustaz RD semasa di Arab Saudi. Sykh Rabbei mengambil sikap menyokong dan mendokong kerajaan Arab Saudi semasa. Maka tidak hairanlah Ustaz RD menyerang Dr MAZA demi Saudi.

  Walaupun kedua2nya berselisih faham dan nampaknya mengambil sikap yang berbeda terhadap IM, namun kedua2 maseh boleh bekerjasama atas landasan Salafi (Ibn Taymiyah, Muhammad Abdul Wahab & Co) semasa Seminar Pendekatan Ahl al-Sunnah wa al-Jamaah –Aqidah & Syariah- yang berlangsung di Hotel Garuda, Medan, Indonesia pada 10 hingga 13 Ogos 2007 yang lalu. Seminar ini dianjurkan oleh Kerajaan Negeri Perlis dengan kerjasama Universitas Muhammadiah Sumatera Utara sebagai tuan rumah. Seminar seterusnya khabarnya akan diadakan di Singapura pula, kemudian mungkin Brunei dan seterusnya Mindanao, Filipina dan Wilayah Selatan Thailand.

  Antara yang menarik di seminar itu ialah Tuanku Raja Muda Perlis telah mengikuti semua pembentangan kertas kerja yang disampaikan dari hari pertama hingga hari kedua. Baginda bukan sekadar datang untuk merasmikan sahaja tetapi sanggup meluangkan masa untuk menuntut ilmu dengan mendengar pembentangan kertas2 kerja yang disampaikan oleh para tokoh ilmuan Islam.

  Melihat dari trend ini, nampaknya ada agenda besar bagi Islam Nusantara. Mungkin akan ada perkembangan yang cukup dramatik dalam rangka bagi penubuhan apa yang boleh dipanggil Wilayah Islam Nusantara. Dan ketua tajdid nya ialah Dr MAZA dengan membawa Asrisme yang dinisbatkan kepada namanya.

 2. jazakallaah, syukran atas infonya…

 3. Benarkah Kerajaan Saudi bermazhab Murji’ah sedangkan umum mengetahui mereka bermazhab Salafi Wahhabi?

  Terdapat tuduhan di web saperti di bawah:
  Jamees & Murji’ah (The Salafi-Claimers) – This group claim to follow the Salaf, but in reality they are following the devil! They were founded by the Saudi corrupted regime.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s